4 min. lezen

TikTok in 2023: Het succes en de potentie in 10 statistieken

In de wereld van sociale media heeft TikTok een ware revolutie teweeggebracht. Met zijn unieke concept van korte video’s is de app in korte tijd enorm populair geworden. In dit artikel zetten we de belangrijkste statistieken van TikTok in 2023 voor je op een rij.

TikTok in een notendop

TikTok is een social media platform dat gebruikers de mogelijkheid biedt om korte video’s van zichzelf te delen. Het werd gelanceerd in 2016 en heeft sindsdien een ongekende groei doorgemaakt. TikTok is eigendom van het Chinese bedrijf ByteDance en staat bekend om zijn creatieve en humoristische video’s. Het platform wordt niet alleen gebruikt voor entertainment, maar ook steeds vaker ingezet als een effectief marketinginstrument.

1. Wereldwijde gebruikersaantallen en gebruiksredenen

TikTok heeft wereldwijd een enorme gebruikersbasis. In 2023 telde de app maar liefst 1 miljard actieve gebruikers per maand. Maar liefst 78,9% van hen is op het platform op zoek naar grappige of vermakelijke content. Andere gebruiksredenen voor gebruikers van het platform zijn:

  • Merken of producten volgen en bekijken: 37,5%
  • Op de hoogte blijven van nieuws en evenementen: 33,5%
  • Contact met vrienden en familie: 17,5%
  • Content plaatsen of delen: 37,4%

2. TikTok in Nederland

Ook in Nederland heeft TikTok een aanzienlijke aanhang. Volgens gepubliceerde gegevens van ByteDance telt Nederland in 2023 ruim 5,6 miljoen gebruikers van 18 jaar of ouder op het platform. Een flinke stijging ten opzichte van een jaar geleden. Dit laat zien dat TikTok ook lokaal populair is en een enorm potentieel publiek biedt voor bedrijven in Nederland.

3. TikTok Advertentiebereik en social engagement

Steeds meer bedrijven maken gebruik van TikTok advertenties. En dat is niet voor niets! Het advertentiebereik van TikTok in West-Europa wordt geschat op zo’n 58 miljoen gebruikers van boven de 18 jaar.

Volgens socialinsider heeft TikTok daarnaast de hoogste social engagement percentages van alle social media platforms. Het gemiddelde engagementpercentage is 5,96%. Ter vergelijking: het gemiddelde van Instagram is 1,22% en van Facebook zelfs maar 0,7%. De hoogste engagement rate op TikTok wordt bereikt bij de categorie voeding. Namelijk 15,8%.

4. Populaire landen op TikTok

TikTok is beschikbaar in 155 landen en in 75 talen. Hoewel het platform wereldwijd populair is, zijn er enkele landen waar het aantal gebruikers écht door het dak gaat. De Verenigde Staten staan bovenaan met 116,5 miljoen actieve gebruikers van 18 jaar en ouder, gevolgd door Indonesië (113 miljoen), Brazilië (84,1 miljoen) en Mexico (62,4 miljoen). De top 5 wordt gecompleteerd door Rusland met 51,2 miljoen TikTokkers.

5. TikTok en sociale media-ranglijsten

TikTok heeft een indrukwekkende positie op de wereldwijde sociale media-ranglijsten. Met 1 miljard actieve gebruikers per maand staat het op de 7e plaats, direct na platforms zoals Facebook en Instagram. Maar als je het aan ons vraagt zal het niet lang duren voordat TikTok een gooi doet naar een top 3 notering!

6. Leeftijdsverdeling van gebruikers

Hoewel TikTok vooral populair is onder jongere gebruikers, heeft het platform ook een groeiend aantal oudere gebruikers. De leeftijdsgroep van 18 tot 24 jaar vormt de grootste gebruikerscategorie (38,9%), gevolgd door de leeftijdsgroepen van 25 tot 34 jaar (32,4%) en 35 tot 44 jaar (15,6%). In 2023 hebben met name 40-plussers (13,1%) hun intrede gemaakt op TikTok. TikTok marketing is dus zeker niet alleen interessant voor bedrijven met een jonge doelgroep!

Leeftijd gebruikers TikTok 2023

7. Genderverdeling van gebruikers

Op TikTok is er een bijna gelijke verdeling tussen mannelijke en vrouwelijke gebruikers. In januari 2023 was 45,9% van de wereldwijde gebruikers man en 54,1% vrouw. Deze gelijke genderverdeling biedt een brede doelgroep voor bedrijven die op TikTok willen adverteren.

Geslacht man vrouw verhouding TikTok

8. Meest gedownloade app en totale downloads

In 2022 was TikTok de meest gedownloade app met 672 miljoen downloads. Hiermee overtrof het populaire apps zoals Instagram, Facebook en WhatsApp. Wereldwijd is TikTok al meer dan 3 miljard keer gedownload.

9. Waardering en financiële status

Ook de financiële waardering van TikTok liegt er niet om. In 2020 werd de app door investeerders gewaardeerd op 50 miljard dollar, terwijl het moederbedrijf ByteDance werd geschat op 275 miljard dollar. Deze cijfers onderstrepen het enorme potentieel en de groeimogelijkheden van TikTok als marketingplatform.

10. Invloedrijke TikTok-accounts

TikTok heeft enkele zeer invloedrijke gebruikers die een grote aanhang hebben vergaard. Namen zoals Khabane Lame (155,5 miljoen volgers) , Charli D’Amelio (150,3 miljoen volgers) en Bella Poarch (92,9 miljoen volgers) behoren tot de meest gevolgde accounts. Ook Nederland kent een aantal populaire TikTokkers. Voor bedrijven biedt samenwerking met deze influencers de mogelijkheid om een breed publiek te bereiken en hun merkbekendheid te vergroten.

Naam Gebruikersnaam Aantal volgers
Khabane Lame @khaby.lame 155.500.000
Charli D’Amelio @charlidamelio 150.300.000
Bella Poarch @bellapoarch 92.900.000
Addison Rae @addisonre 88.800.000
Jimmy Donaldson @mrbeast 78.500.000

Deel deze blog op social media