2 min. lezen

Social media gebruik in 2024

Onlangs publiceerde NewCom het Nationale Social Media onderzoek 2024. YoungSparks neemt zoals ieder jaar het rapport aandachtig voor je onder de loep. In het rapport van vorig jaar stonden een aantal bijzondere ontwikkelingen en verschuivingen. Ook dit jaar laat het onderzoek verrassende dingen zien. Dit zijn de belangrijkste:  

1. 14,3 miljoen Nederlandse social media gebruikers  

Het aantal Nederlanders van 15 jaar en ouder dat social media gebruikt blijft groeien. In totaal zijn dit er 14,3 miljoen in 2024. Met name de leeftijdsgroep van 20-39 jaar is meer social media platforms gaan gebruiken. Wat ook opvallend is: Nederlanders onder 40 jaar zijn dagelijks nóg actiever geworden op social media dan de jaren hiervoor.  

2. Grote social media platformen zien blijvende groei in gebruikers 

WhatsApp, Facebook, YouTube, Instagram, en LinkedIn blijven aan de social media top en zijn in gebruik gegroeid. Ook TikTok is met ruim 200.000 gebruikers gestegen, al is de groei in gebruikers wel wat afgevlakt. Snapchat en Pinterest zijn niet gegroeid. 

3. Dagelijkse gebruikers stijgen  

Waar X vorig jaar nog een daling in dagelijkse gebruikers zag van 13% (!), mocht het platform er dit jaar maar liefst 240.000 dagelijkse gebruikers bijschrijven. Het in december 2023 gelanceerde Threads heeft in drie maanden bijna een miljoen gebruikers weten te krijgen. Het dagelijks gebruik groeit vooral bij Instagram en TikTok 

Ook opvallend: Niet alleen de grote social media platformen doen het goed. Ook alle kleinere platforms zijn in een jaar tijd met meer dan 100.000 dagelijkse gebruikers gestegen 

4. Succes van Threads lijkt kortstondig 

Het korte verhaal van Threads lijkt als een nachtkaars uit te gaan. Met ruim 400.000 afhakers is 1 op de 3 gebruikers sinds 14 december gestopt met Threads. De aanbevelingsscore van het platform is eerder negatief dan positief en de intentie om Threads te gaan gebruiken is laag:  

5. BeReal verliest momentum onder jongeren 

BeReal is het momentum onder tieners en twintigers verloren en met een kwart aan dagelijkse gebruikers gedaald. Snapchat en TikTok blijven onder tieners terrein winnen, terwijl Instagram juist meer gebruikers onder twintigers krijgt.  

Dagelijks BeReal gebruik

6. Social media een gevaar voor mentaal welzijn? 

Tenslotte een ontwikkeling die niet direct te maken heeft met gebruikersaantallen of populariteit, maar wel heel interessant is. 6,3 miljoen Nederlanders vinden namelijk dat social media een gevaar vormen voor ons mentaal welzijn. Twee miljoen van hen voelen zich zelfs minder gelukkig door het gebruik van social media.  

Blijf op de hoogte

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws in de wereld van online marketing? Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Deel deze blog op social media