4 min. lezen

De beste SEO tools voor jouw website in 2024

Voor online marketeers zijn SEO tools onmisbaar geworden. Deze tools bieden de belangrijkste inzichten die kunnen helpen om de prestaties van je website te verbeteren, je ranking in zoekmachines te verhogen en effectieve marketingstrategieën te ontwikkelen. In dit artikel zetten we de beste SEO tools voor je op een rij.

Waarom zijn SEO tools belangrijk?

Er zijn veel tools die je kunt gebruiken ter ondersteuning van je SEO-inspanningen. Hoewel ze vaak allemaal soortgelijke functionaliteiten bieden, hebben ze ieder hun eigen specialisme:

1. Google Analytics

Voor uitgebreide data over je websiteverkeer, gebruikersgedrag en conversieratio’s is Google Analytics de perfecte tool. Met GA4 volg je de bronnen van je verkeer, monitor je het gedrag van bezoekers op je website en stel je conversiedoelen in om de effectiviteit van je pagina’s te meten.

Heb je hulp nodig met overstappen naar GA4? YoungSparks helpt je!

2. Ubersuggest

Voor het uitvoeren van een zoekwoordenonderzoek doe je er verstandig aan Ubersuggest te gebruiken. Deze tool geeft je een overzicht van relevante zoekwoorden, het zoekvolume en de concurrentie per zoekwoord. Ubersuggest heeft bovendien ook nog een handige Chrome-extensie waardoor je direct zoekwoorddata te zien krijgt in Google. Ben je geen fan van Ubersuggest? Dan is SE-ranking een goed alternatief.

3. AnswerThePublic

Wil je nog meer zoekwoorden vinden? Gebruik dan AnswerThePublic als aanvulling op Ubersuggest, specifiek gericht op het genereren van vragende zoekwoordideeën en andere longtail-termen. Het luistert naar automatisch aangevulde zoekopdrachten van zoekmachines zoals Google en genereert vervolgens alle nuttige zinnen en vragen die mensen stellen rondom een bepaald zoekwoord.

Zo heb je altijd genoeg onderwerpen om content over te maken.

4. Google Search Console

Met Google Search Console krijg je inzicht in hoe jouw website presteert in Google. Niet onbelangrijk, gezien Google verreweg de meest gebruikte zoekmachine is. Daarnaast heeft Search Console handige functies, zoals paginafunctionaliteit, site-vitaliteit en het controleren van gebruiksgemak op mobiele apparaten. En het mooiste is: de tool is gratis te gebruiken!

5. Ahrefs en Pagespeed Insights

Voor de technische SEO zijn Ahrefs en Pagespeed Insights handige tools om te gebruiken. Ahrefs staat bekend om zijn backlink checker en uitgebreide linkanalyse. Zo onderzoek je eenvoudig je backlinks, identificeer je nieuwe linkbuilding kansen en ontdek je potentieel schadelijke links. Pagespeed Insights is een tool van Google en geeft je inzicht in de (laad)snelheid van jouw website.

6. Yoast – SEO-plugin

Wie een WordPress website heeft zal hem ongetwijfeld kennen: de Yoast – SEO-plugin. Hoewel de plugin vaak als een beetje overgewaardeerd wordt gezien, is hij wel erg handig voor het creëren van unieke metatitels en metaomschrijvingen op paginaniveau. Bovendien kun je met Yoast gemakkelijk robots.txt en .htaccess bestanden aanpassen.

SEO tools

Handige extensies en websites

Naast bovengenoemde tools zijn er ook nog handige SEO extensies die je kunt toevoegen aan je browser. Kijk bijvoorbeeld eens naar SEO Minion, Keyword Surfer en Similarweb. Tot slot nog een extra tip van ons waar het gaat om het voorkomen van duplicate content. Dubbele content kan de vindbaarheid van je website namelijk flink schaden. Met Siteliner scan je eenvoudig je website voor dubbele content en dode links.

Hoe kies je de juiste SEO tool?

Bij het kiezen van de juiste SEO tools is het belangrijk om je specifieke behoeften en de grootte van je website te overwegen. Beginnende bloggers hebben wellicht niet dezelfde tools nodig als grote e-commerce platforms. Houd rekening met de volgende factoren:

  • Budget: Sommige tools zijn gratis, voor anderen heb je een abonnement nodig.
  • Functionaliteit: Vraag jezelf af welke functionaliteiten je écht nodig hebt. Kies de tools die de functies bieden die je nodig hebt, zonder overbodige extra’s.
  • Gebruiksgemak: Probeer de tool die je wil gaan gebruiken eerst eens uit voor je besluit een abonnement af te sluiten. Niet iedereen vindt dezelfde tools even gebruiksvriendelijk!

Hulp nodig?

SEO tools zijn essentieel voor als je serieus bezig bent met het verbeteren van de online zichtbaarheid van je website. Door gebruik te maken van de juiste tools krijg je een diepgaand inzicht in hoe je website presteert, waar je kunt verbeteren, en hoe je de beste SEO-resultaten behaalt. Heb je hulp nodig? YoungSparks staat voor je klaar!

Blijf op de hoogte

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws in de wereld van online marketing? Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Deel deze blog op social media